Bükkszentkereszt

Aktuális

 • 2018.05.19.

  Hirdetések: Évközi 7. hét

  1. Pünkösd utáni hétfőn, a Ferenc pápa által elrendelt új Mária-ünnepet tartjuk meg: Szűz Mária az Egyház anyja emléknapját. 10 órakor szentmise lesz templomunkban, kedden este azonban kivételesen nem lesz szentmise.
  2. Szombaton a Szlovák Nemzetiségi Nap keretében szlovák nyelvű szentmise lesz 12:45 órai kezdettel.
  3. A héten kedden és pénteken délután 16 órától az elsőáldozó gyerekeket, kedden 17 órától szüleiket is várjuk a kisházban a meghirdetett programra. Vasárnap 9.30-tól lesz gyülekező számukra szintén a kisház hittantermében.
  4. Dr. Ternyák Csaba érsek atya közleménye:

  „Kedves Testvérek!

       Ezúton szeretnék köszönetet mondani híveinknek és mindazoknak, akik az elmúlt esztendőben a személyi jövedelemadójuk 1 %-áról úgy rendelkeztek, hogy azt a Magyar Katolikus Egyház kapja meg, melynek a rendelkező nyilatkozaton feltüntetendő technikai száma: 0011. A magyar állam ily módon lehetővé teszi, hogy az állampolgárok az államnak fizetett adójuk 1 %-ával Egyházukat támogassák. Az így felajánlott összeg arányos része az egyházmegyéhez kerül, amelyből az egyházközségek különféle projektjeit tudjuk támogatni.

       Az előző évekhez képest újdonság, hogy a 2018. évtől kezdődően a bevett egyház technikai számára szóló nyilatkozat újabb nyilatkozat beadásáig, vagy a nyilatkozat visszavonásáig érvényes. A Magyar Katolikus Egyház részére idén megtett 1 % felajánlásáról szóló rendelkező nyilatkozatok kiemelten fontosak, mert azok a következő években is érvényesek lesznek.

       Ezt az alkalmat használom fel arra, hogy köszönetet mondjak híveinknek a sokak által ma is „párbér”-nek, vagy egyházi adónak nevezett önkéntes egyházi hozzájárulás befizetéséért. Ez elsősorban az egyházközségek anyagi alapját, a működési költségeket és az adómentes illetményeket hivatott biztosítani.

  Nagylelkűségükért köszönetet mond:           Dr. Ternyák Csaba egri érsek.”

       Mi pedig – Szent Ferenc Kistestvérei – ezúton is köszönjük mindenkinek az elmúlt évi felajánlását a Magyarok Nagyasszonya Evangelizációs Alapítvány részére, és kérjük, hogy idén is adójuk második 1 %-ával az Alapítványt támogassák! Az ehhez szükséges adószámot illetve technikai számot ide kattintva találhatják meg a kedves hívek.

  Évközi 7. hét teljes miserendje ide kattintva olvasható.

 • 2017.06.03.

  Elsőáldozás plébániánkon - 2017.

     2017. május 21-én hatan járultak első szentáldozáshoz templomunkban. Az eseményről készült képek...

 • 2016.06.10.

  Bérmálás egyházközségünkben

     2016. május 22-én volt bérmálás Bükkszentkereszten, melynek során tizenketten részesültek ebben a szentségben. A bérmálás szentségét Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek atya szolgáltatta ki. Az eseményről készült képek galériánkban tekinthetők meg.
   

 • 2015.06.09.

  Elsőáldozás egyházközségünkben - 2015.

   

  2015. május 31-én Szentháromság vasárnapján járult első szentáldozáshoz három fiatal egyházközségünkben. Az erről készült képeket Galériánkban tekintheti meg.

 • 2015.05.27.

  Pályázati támogatásból megújult a több mint 200 éves bükkszentkereszti római katolikus templom

  A bükkszentkereszti barokk templom a XIX. század elején épült, a belső berendezés jelentős része a diósgyőri – volt – pálos kolostor templomából származik.  Az új, kőtemplom alapkövét 1800. március 3-án rakták le, és egy év múlva, 1801. Húsvét vasárnapján szentelték fel a Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére. Miután II. József 1786-ban feloszlatta a pálos rendet, a koronauradalom – mint tulajdonos – adományozta a belső berendezést az akkor még újhutai templomnak...

Történet

A plébánia (rövid) története

A Huta nevű kis település a diósgyőri koronauradalom bükki erdőségeiben a XVIII. század első felében jött létre. 1746-ban a diósgyőri plébániához tartozó üveghutában 80 lengyel és cseh nemzetiségű katolikus hívő élt, templomuk nem volt. Az 1769. évi egyházlátogatás idején ezt a régebbi hutát Óhutának, egy újabban létrejött települést Újhutának nevezték. (Óhuta neve 1940 óta: Bükkszentlászló, Újhutáé: Bükkszentkereszt.) 1797 körül az óhutai üveghutát áthelyezték Újhutára és újat állítottak Répáshután.

Miserend

2018.05.19.

Kedd 18:00
Péntek 18:00
Szombat 7:30
Vasárnap 10:00

Évközi 7. hét részletes miserendje

Szentségek felvétele

A keresztség

Gyermekkeresztség (7 éves korig)
A keresztelendő gyermek szülei jelentkezzenek személyesen vagy telefonon a lelkipásztornál. A keresztséget megelőzően négy alkalommal keresztelési oktatáson kell részt venniük. Ezt követően kerülhet sor a keresztség idejének meghatározására. Keresztelések egyházközségeinkben általában szombaton délelőtt vannak. A keresztelendő gyermek keresztszülője vagy keresztszülői legyen(ek): 16. életévét betöltött, katolikusok, elsőáldozók, bérmálkozók, és – amennyiben házas – egyházi házasságban élők. (CIC 878. kán.) Ha területileg nem a Szent Ferenc Kistestvérei által ellátott egyházközségek egyikéhez tartoznak, szükséges a területileg illetékes plébános engedélye a kereszteléshez.

Közösségek

2015.10.30.

Közösségek a plébánián

A közösségek hamarosan egyenként bemutatkoznak.

Képviselőtestület

A plébániai képviselőtestület tagjai

 • Eszlári István – világi elnök
 • Csizmár István
 • Fenyvesi Lajosné
 • Galuska Béláné
 • Hevesi Dezső
 • Petrusovics Zoltánné
 • Pintér Károlyné
 • Pintér László
 • Szibig Marianna Ágnes TORG
 • Szigetiné Orlicki Melinda
 • Vincze Gabriella
 • Zórád István