Bükkszentkereszt

Aktuális

 • 2017.12.10.

  Hirdetések: Advent 2. hete

  1. A falubeli közös gyertyagyújtáson advent második vasárnapján a Szentlélek és Magnificat imacsoport tagjai fognak műsort adni, következő vasárnap a hagyományőrzők. Jó alkalom, hogy templomba nem járó ismerőseink is találkozzanak a karácsonyi készület Örömhírével. Szólítsunk meg minél több embert! Helyszín: polgármesteri hivatal előtt. Időpont: vasárnap 15.00. Hívjunk el szomszédainkat, ismerőseinket, rokonainkat!
  2. Tartós élelmiszergyűjtés, valamint gyermekek számára cipősdoboz-akció idén adventben is lesz kárpátaljai rászorulók részére. A cipősdobozban gyermekeknek való édességet, játékokat, füzetet, tollat, meséskönyvet helyezzünk el, ruhaneműt lehetőleg ne. Kérjük, kívülről csomagolják be a dobozokat, és írják rá, hány éves fiúnak vagy kislánynak szánják! Az adományokat a kisházban, a hittanterem konyha-részében gyűjtjük. Kérjük, dec. 15-ig mindenki juttassa el, amit erre a célra szán!
  3. Jövő szombaton, dec. 16-n lesz a Vasgyári Plébániák Napja. Erre tekintettel a szombat reggeli roráte mise Bükkszentkereszten elmarad. A programok délelőtt 10 órakor kezdődnek, és 16.00-i szentmisével zárulnak. Aki dec. 13-áig (szerdáig) feliratkozik Veronika nővérnél vagy a vasgyári plébánián, annak részére ebédet biztosítunk. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

  Advent 2. hetének részletes miserendje ide kattintva olvasható.

 • 2017.06.03.

  Elsőáldozás plébániánkon - 2017.

     2017. május 21-én hatan járultak első szentáldozáshoz templomunkban. Az eseményről készült képek...

 • 2016.06.10.

  Bérmálás egyházközségünkben

     2016. május 22-én volt bérmálás Bükkszentkereszten, melynek során tizenketten részesültek ebben a szentségben. A bérmálás szentségét Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek atya szolgáltatta ki. Az eseményről készült képek galériánkban tekinthetők meg.
   

 • 2015.06.09.

  Elsőáldozás egyházközségünkben - 2015.

   

  2015. május 31-én Szentháromság vasárnapján járult első szentáldozáshoz három fiatal egyházközségünkben. Az erről készült képeket Galériánkban tekintheti meg.

 • 2015.05.27.

  Pályázati támogatásból megújult a több mint 200 éves bükkszentkereszti római katolikus templom

  A bükkszentkereszti barokk templom a XIX. század elején épült, a belső berendezés jelentős része a diósgyőri – volt – pálos kolostor templomából származik.  Az új, kőtemplom alapkövét 1800. március 3-án rakták le, és egy év múlva, 1801. Húsvét vasárnapján szentelték fel a Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére. Miután II. József 1786-ban feloszlatta a pálos rendet, a koronauradalom – mint tulajdonos – adományozta a belső berendezést az akkor még újhutai templomnak...

Történet

A plébánia (rövid) története

A Huta nevű kis település a diósgyőri koronauradalom bükki erdőségeiben a XVIII. század első felében jött létre. 1746-ban a diósgyőri plébániához tartozó üveghutában 80 lengyel és cseh nemzetiségű katolikus hívő élt, templomuk nem volt. Az 1769. évi egyházlátogatás idején ezt a régebbi hutát Óhutának, egy újabban létrejött települést Újhutának nevezték. (Óhuta neve 1940 óta: Bükkszentlászló, Újhutáé: Bükkszentkereszt.) 1797 körül az óhutai üveghutát áthelyezték Újhutára és újat állítottak Répáshután.

Miserend

2017.12.10.

Kedd 6:00
Péntek 6:00
Szombat 6:00
Vasárnap 10:00

Advent 2. hetének részletes miserendje

Szentségek felvétele

A keresztség

Gyermekkeresztség (7 éves korig)
A keresztelendő gyermek szülei jelentkezzenek személyesen vagy telefonon a lelkipásztornál. A keresztséget megelőzően négy alkalommal keresztelési oktatáson kell részt venniük. Ezt követően kerülhet sor a keresztség idejének meghatározására. Keresztelések egyházközségeinkben általában szombaton délelőtt vannak. A keresztelendő gyermek keresztszülője vagy keresztszülői legyen(ek): 16. életévét betöltött, katolikusok, elsőáldozók, bérmálkozók, és – amennyiben házas – egyházi házasságban élők. (CIC 878. kán.) Ha területileg nem a Szent Ferenc Kistestvérei által ellátott egyházközségek egyikéhez tartoznak, szükséges a területileg illetékes plébános engedélye a kereszteléshez.

Közösségek

2015.10.18.

Közösségek a plébánián

A közösségek hamarosan egyenként bemutatkoznak.

Képviselőtestület

A plébániai képviselőtestület tagjai

 • Eszlári István – világi elnök
 • Csizmár István
 • Fenyvesi Lajosné
 • Galuska Béláné
 • Hevesi Dezső
 • Petrusovics Zoltánné
 • Pintér Károlyné
 • Pintér László
 • Szibig Marianna Ágnes TORG
 • Szigetiné Orlicki Melinda
 • Vincze Gabriella
 • Zórád István