Kisgyőr

Aktuális

 • 2020.03.18.

  Hirdetések: Március hónap

  1. A járvány okozta rendkívüli helyzet miatt aktuális hirdetésünk minden ránk bízott egyházközségre vonatkozóan a Főoldal / Aktuális rovatában olvasható.
  2.   Dr. Ternyák Csaba érsek atya közleménye:

           „Kedves Testvérek! Ezúton szeretnék köszönetet mondani híveinknek és mindazoknak, akik az elmúlt esztendőben személyi jövedelemadójuk 1 %-árol úgy rendelkeztek, hogy azt a Magyar Katolikus Egyház kapja meg...

 • 2019.12.24.

  Ovisok és iskolások látogatása a kisgyőri káponában.

     November 29-én a kisgyőri óvoda növendékeit meglátogatták a kisgyőri katolikus kápolnánkat, december 20-án pedig a negyedik adventi gyertya gyújtására az iskolásokat látta vendégül kápolnánk. Az alábbiákaban a sorokra kattintva képes beszámoló nyílik.

  Ovisok látogatása

  Adventi gyertyagyújtás
   

 • 2018.09.06.

  Tanévzáró hálaadás-2018.

     Kicsit megkésve, de el nem feledve ezúton tesszük közzé, a kisgyőri általános iskola 2017/18-as tanévét lezáró áhítatának képeti, amelyet a tanév végén a református templomban tartottunk meg. Ennek során a tanítás mellett a hittanosok előadták a talentumokról szóló pédabeszédet, és a dúsgyzdag és a szegény lázár példabeszédét.

     A képre kattintva galéria nyílik!

 • 2018.02.15.

  Iskolamegáldás - 2018.

    A Kisgyőri Általános Iskolában 2018. január 26-án házszentelés volt.

    A katolikus hagyomány szerint ilyenkor a pap szenteltvízzel meghinti az épületet és minden lakóját, az ajtó szemöldökfájára szentelt krétával felírja az évszámot és az áldás kezdőbetűit:

  Christus Mensionem Benedicat!

  Krisztus áldja meg e házat!

  *20+C+M+B+18*

  Az eseményről további képek ide kattintva tekinthetők meg.

 • 2017.06.29.

  Kápolnánk búcsúünnepe

    Rendhagyó módon és időben ünnepeltük kápolnánk búcsúünnepét az idén. Június 24-én szombaton este 6 órai kezdettel a káplna mögötti kertben szabadtéri misén vettek részt az ünnepi alkalomra megjelent hívek. Erre az alkalomra hívtuk meg a ránk bízott egyházközségek Jézus Szíve Családjainak tagjait. A szentmisét András Attila jezsuita atya végezte, melynek végén a kitett oltáriszentség előtt imádkoztuk el a Jézus Szíve litániát, s a felajánló imát.

     Köszönet illetei a Polgármester urat, az önkormányzat dolgozóit és a kisgyőri híveket, akik áldozatos munkával szépen és méltó módon kialakították a miséző helyet, ahol a részvevők egy igazán bennsőséges ünnep részesei lehettek.

     Az eseményről készül képek ide kattintva tekinthetők meg.

 • 2017.06.08.

  Elsőáldozás egyházközségünkben

    2017. május 28-án, Urunk mennybemenetelének vasárnapján egyházközségünkben elsőáldozáshoz járult Kaposvári Kenéz. Az ünnepi eseményről készült képek ide kattintva tekinthetők meg.

 • 2017.03.03.

  Iskolamegáldás a Kisgyőri Általános Iskolában

    2017. február 24-én iskolamegáldás volt a Kisgyőri Általános Iskolában.

    A katolikus hagyományban a pap ilyenkor szenteltvízzel meghinti az épületet, az ajtó szemöldökfájára szentelt krétával felírja az évszámot és az áldás kezdőbetűit:

  20 + C + M + B + 17

 • 2016.12.02.

  Adventi gyertyagyújtás a Iskola gyermekeivel

    A kisgyőri Általános Iskola tanuló gyermekei töltötték meg szinte zsúfolásig december 2-án reggel a katolikus kápolnánkat, hogy együtt ünnepeljék meg az adventi koszorú második gyertyájának meggyújtását...

 • 2016.09.19.

  Katolikus temetőnk keresztjeinek megáldása

     2016. szeptember 17-én, délután ökumenikus istentisztelet keretében történt a katolius temető új keresztjeinek megáldása. Az eseményről készült képek ide kattintva tekinthetők meg.

Történet

A plébánia (rövid) története

Kisgyőr filia 1261-ben az egri püspökség birtoka, később a diósgyőri koronauradalomé volt, utóbbinak sorsában osztozott. 1576-ban református egyház működött itt. 1746-ban a 400 református mellett csak 10 volt a katolikusok száma, akik ekkor még a diósgyőri plébániához tartoztak, de rövidesen a közelebb fekvő Harsányhoz csatoltattak. 1746-ban még láthatók voltak a falun kívül kelet felé fekvő régi katolikus templom romjai. A katolikusok részére 1933-ban építettek egy kápolnát, Jézus Szíve tiszteletére.

Miserend

2020.03.17.

A hónap utolsó vasárnapján   

17:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és Dr. Ternyák Csaba egri érsek rendelkezése nyomán a koronavírus járvány Magyarországon való megjelenése miatt a szentmisék és a közösségi alkalmak nem kerülnek megtartásra a rendelkezés visszavonásáig.

A szentmisék időpontjai:

 

Szentségek felvétele

A keresztség

Gyermekkeresztség (7 éves korig)
A keresztelendő gyermek szülei jelentkezzenek személyesen vagy telefonon a lelkipásztornál. A keresztséget megelőzően négy alkalommal keresztelési oktatáson kell részt venniük. Ezt követően kerülhet sor a keresztség idejének meghatározására. Keresztelések egyházközségeinkben általában szombaton délelőtt vannak. A keresztelendő gyermek keresztszülője vagy keresztszülői legyen(ek): 16. életévét betöltött, katolikusok, elsőáldozók, bérmálkozók, és – amennyiben házas – egyházi házasságban élők. (CIC 878. kán.) Ha területileg nem a Szent Ferenc Kistestvérei által ellátott egyházközségek egyikéhez tartoznak, szükséges a területileg illetékes plébános engedélye a kereszteléshez.

Közösségek

2015.10.18.

Közösségek a plébánián

A közösségek hamarosan egyenként bemutatkoznak.

Képviselőtestület

A plébániai képviselőtestület tagjai

Kisgyőri R. K. Egyházközség
A Mocsolyási R. K. Egyházközséggel közösen

 • Czárné Kovács Eszter
 • Lőrincz Sándorné
 • Marincsák István
 • Mészáros Istvánné
 • Stampel Lajos